Selamat Datang Ke #1 Hab Perniagaan Internet Malaysia! – Blog Dwi Bahasa Melayu & English

:: Jom Belajar Buat Duit Online Tanpa Modal Yang Mudah Dari Tim PerniagaanInternetHQ.Com! ::

Apehal Kadar Dividen ASB Bonus ASB 2015 Cuma Banyak Tue Jek

Kadar Dividen ASB Bonus ASB 2015, kiraan dividen asb 2015, berapa dividen asb 2015, anggaran dividen asb 2015

Perghhh….

Cuma banyak tue dapat asb 2015 jekk…

Dividen – 7.25%

Bonus – 0.5%

Bukan persoalan tak bersyukur…

Satu tahun berniaga cuma bayar bonus 0.5% jek?

Apa maksud tue?

Takkan teruk sangat dah ekonomi sampai hanya mampu bayar bonus setakat 0.5% jek?

Saya bukan pakar ekonomi tapi impak dari nilai 0.5% itu besar ooo maknanya…

Sebab apa?

Cuba tengok sejarah kadar dividen dan bonus asb sebelum ini…

AGIHAN PENDAPATAN DIVIDEN DAN BONUS ASB DARI TAHUN 1990 – 2015

ASB 2015

Bodo2 pon krisis ekonomi 1997-1998 pon tinggi lagi laa BONUS asb nya…

Sekarang nie 2015, lagi teruk ker krisis ekonomi? Korang rasa macam mana? cer cer share beb apa perasaan korang yang melabur dalam asb, tahun 2015 nie korang melabur cuma dapat bonus 0.5 % jek?

Logik tak beb?

Ini macam bukan setakat 2 kerja kena buat silap-silap lebih dari itu…

Habis harapkan pelaburan asb last2 bonusnya setakat 0.5% jek….adoii…masak macam nie…

Saya pon ada gak buat kira2 anggaran dividen asb 2015 ( kira bodo2 jek laa )

Kadar dividen memang tak bajet naik pon…range tue gak..tapi bonus saya aim dapat kekal pon jadi laa…

Lastly jadi macam nie… kecewa pon ada gak.. πŸ™

Tengok tagline asb tu- BIJAK DAHULU BIJAK SEKARANG…besar maknanya tue.

Takde laa simpan banyak mana pon tapi bila dengan gaya setakat bagi bonus banyak macam nie rasanya silap2 tahun depan terminate jek laa asb loan tue… nak pi simpan tabung haji ada isu gakk… pening2!

Ini bukan pasal tak bersyukur beb tapi common sense nya…Contoh mudah beb : Kita berniaga ada 365hari dalam 1 tahun…takkan bila tutup account biasa2 dapat bagi bonus sama jek setiap tahun alih2 kali ni kita bagi lebih rendah pulak..apa rasa pekerja @ kakitangan kita…?

jobdirumah, jobdirumah review, jobdirumah 2015, jobdirumah penipu, jobdirumah scam - ASB 2015
Nanti bila cakap banyak sangat orang cakap…

Hang ni bro kalo cakap macam bagus jek..baik hang jek laa jadi menteri senang beb!

Sembang kencang cakap berapi..ekonomi dah merosot bersyukur jek laa apa orang dah bagi…!

Ayu tengok abang nie dah macam orang kurang kasih sayang jek…syukur laa abang dengan apa yang dah diberikan tue…

Hoho! Oklah bab kira-kira dividen dan bonus asb 2015 nie saya memang tak reti, saya sendiri refer kat sini :

Tak percaya?

Nanti tunggu 4 Januari 2016, masa korang beratur nak tunggu turn update buku masing-masing cer cer borak ngan orang sebelah apa mereka akan cakap… ( Kalo mereka faham dan alert pasal 0.5% punya bonus asb 2015 tue laa )

Nak lagi best cer cer tanya orang kat kaunter bank tue apehal BONUS asb 2015 sikit sangat… πŸ™‚

Tak pelik aa kalo orang bank bahagian loan sakit kepala orang banyak terminate asb pasnie…

Nak tanya pandangan korang laa…sekarang nie Malaysia dah teruk sangat ke?

Kongsi aa sket beb jangan makan sorang jek… πŸ˜€

Jangan kecewa dengan kadar dividen dan bonus asb 2015 ya kawan2…pasrah jek laa heh.. πŸ™‚

 

Layan jap video kaya kaya kaya 3abdul nie…bisnes jadi penasihat pon 25% beb! Ini bisnes confirm kaya kaya kaya… kami tahu HQ cuma budak mentah jek… πŸ˜€

Adios semua!

Kongsikan pandangan anda didalam ruangan komen dibawah ini bagi membantu kami mendapatkan respon (feedback) mengenai entri yang disampaikan ini. Anda suka dengan entri kami? Kongsikan dengan orang lain melalui media sosial dibawah ini.

ASB 2015

(Visited 3,298 times, 1 visits today)

About the author: Seorang Blogger separuh masa yang menetap di Muar, Johor. Blog ini membicarakan hal yang berkaitan dengan Perniagaan Internet untuk memberikan inspirasi kepada orang ramai untuk mendapatkan maklumat yang berkaitan dengan karier penulis secara percuma!

Iklan Premium

Sumbangan Anda

Sumbangan ikhlas anda amat bermakna kepada kami. Melalui sumbangan ini pastinya dapat membantu kami untuk terus menulis di blog ini. Terima kasih.

27 comments… add one
  • oklah dari takda langsung nih…memang ada penurunan dari tahun demi tahun.. sebab tuh kita kena ada kepelbagaian dalam investment…. emas ke, unit trust dan lain-lain lagi.. risiko rugi dapat dikurangkan setidak-tidaknya…. sini untung, sana tak untung, yang untung tuh kira dapat cover la… kalau duit banyaklah kan. yang tak banyak nih.. dah tahap lemas.. kena ikhtiar alternative yang lain.. huhu
    zik recently posted…Sinopsis penuh drama si wedding planner tv3.My Profile

    Reply
  • En zik marah ker…perjanjian nie tak berat sebelah punya… πŸ˜€

    Sebab saya agak kerap didatangi oleh psyco2 bankers nak tarik buat loan ASB nie..saya tanya kenapa macam nie heh…antara sebabnya ramai org terminate atas pelbagai sebab…so inikan pula bila BONUS semakin kurang…saya khuatir lebih melarat isunya…ini hanya pandangan peribadi saya laa…

    Kita tggu lagi pandangan2 yang lain pasal isu kadar dividen dan bonus ASB 2015 nie!

    Reply
  • Faham ke bonus dengan dividen tu? Dividen 7.25% tu untuk simpanan tahun 2015, manakala bonus 0.5% tu untuk simpanan 10 tahun ke belakang. jadi yang 0.5% tu bahagi dengan 10 tahun, jadi sebenarnya 0.05% setahun.
    2015 baki ada RM25k, bonus tu RM12.50.
    2014 baki ada RM20k, bonus tu RM10.00
    2013 baki ada RM9k, bonus tu RM4.50
    2012 xde baki sebab tak buka akaun lagi, bonus 0
    2011 xde baki sebab tak buka akaun lagi, bonus 0
    2010 xde baki sebab tak buka akaun lagi, bonus 0
    2009 xde baki sebab tak buka akaun lagi, bonus 0
    2008 xde baki sebab tak buka akaun lagi, bonus 0
    2007 xde baki sebab tak buka akaun lagi, bonus 0
    2006 xde baki sebab tak buka akaun lagi, bonus 0
    Jadi total bonus tahun 2015 tu adalah RM27.00, hahahaha.

    Reply
    • Hoho! Terbaik laa bro…macam tue rupanya kira dier heh…

      Yang heran masa kita tanya nak amik loan tue bab2 tue takde plak heh nak diberitahu kan… Pusing2 dividen bla bla bla…nak ikat panjang ikat pendek..itu cukup pandai dierorg pusing… πŸ˜€

      Orang macam bro nie kalo kerja bahagian loan suka pakcik2 ngan makcik2…telus orangnya… πŸ™‚

      Reply
  • aik.

    apsal link refer tu macam penah nampak aje ehh..
    titan recently posted…Cara kira dan Kadar Dividen ASB dan Bonus ASB 2015My Profile

    Reply
  • tapi dengar kata asb antara yang banyak beri dividen kan..bro safari tu explain senang je..direct terus.
    hasif recently posted…Testimoni MindatifMy Profile

    Reply
  • semalam ramai orang beratur ambil duit dividen… diantara dialog “mengapa pakcik tak tunggu hari lain, dah tak sempat nih, sebab duit nih nak bayar yuran sekolah, belikan baju untuk anak-anak… Ya Allah sampai macam tuh sekali…
    zik recently posted…Keputusan penuh liga epl/bpl 2 dan 3 januari 2016My Profile

    Reply
    • Betul bro. Dalam ramai2 yang beratur sampai 2-3jam semlm saya tengok, tak kurang juga golongan yang berusia/pencen/seangkatannya…kalo ada kaunter khas nnti bising plak golongan2 pertengahan usia nie.. πŸ™‚

      Dan tak kurang juga masa saing2 saya beratur tue ada dari kalangan mereka tanya2 pasal nak terminate sebab takut tak mampu nak bayar bulan2 kerana kos semakin tinggi katanya pada pegawai bank tue…sedih gak dengar tapi itulah hakikatnya sekarang ini…hmmm
      Admin HQ recently posted…#Review FBCashProfit Affendi Hussin Boleh PERCAYA Ke? Baca Sini Beb!My Profile

      Reply
  • ciktom xde pulak buka akaun asb..simpan duit dalam tabung haji je dari dulu..tau jugak pasal isu tahun lepas psl tahun haji..tapi entah la pening semua bank banyak masalah. dulu tak buka asb orang cakap byk riba. ok tabung haji. tahun lepas pn tbg haji buat hal.
    cik tom recently posted…5 Jenis Beg Wanita Perlu AdaMy Profile

    Reply
    • Itulah kan..simpan ASB gini plak gayanya…bonus kecik satu hal, isu halal haram pon satu bab lagi… tabung haji pon ada skandal panas juga…Tapi xkan nak simpan dalam tanah jek ala2 alibaba kan cik tom… πŸ˜€
      Admin HQ recently posted…Review Legoland Hotel Malaysia Resort Part #2My Profile

      Reply
  • Saya dah semak jadual pembayaran loan ASB Maybank. Siapa yang pinjam RM20k untuk 20 tahun, bayaran ansuran bulanannya selama 12 bulan sekarang melebihi dividen sebanyak RM150 setahun!! Kalau simpan sendiri pun lagi bagus rupanya. Bank juga yang untung.

    Reply
    • Bank ni sebenarnya hanya memanipulatif a.k.a. mempergunakan orang Melayu untuk buat untung. Saya pernah dengar jika nak tahu pelaburan tu betul dan bagus tengok sahaja adakah bank melabur sama. Sbenarnya bank tak boleh nak melabur terus dalam ASB, jadi orang2 melayu yang buat loan ASB tu sebenarnya proksi Bank sahaja untuk labur dalam ASB. Ada tak bank melabur dalam Dinar Iraq. hahaha.

      Reply
      • Hoho! Bank hanya memanipulatif a.k.a. mempergunakan orang Melayu untuk buat untung? Jangan mcm tue tuan…Bistue duit nak simpan mana tuan…xkan nak simpan dalam tabung ayam jekkk πŸ™‚
        Admin HQ recently posted…Wordless Wednesday Pilihan 05 Jan 2016My Profile

        Reply
        • Maksud saya dalam kes buat loan ASB. Kalau nak menyimpan dengan masuk gaji memang bank la tempatnya. Kita kena bijak, sebab bank ni lagi bijak dari kita. Bank ni berapa banyak habis gunakan Risk Managemnet untuk maximise keuntungannya. tengok sahaja hutang kredit kad kita yang tak habis2 sebab bank manipulate kita.

          Reply
          • Terima kasih tuan atas pencerahan ini. πŸ™‚

            Mungkin jika tuan sudi berikan pandangan, jenis pelaburan apa lagi yg tuan rasa akan nampak lebih bijak apabila dilaburkan?ASB ini salah satu prospektus yang amat dikenali umum.

            Maksud saya pelaburan yang sah disisi undang2 laa..kalo dapat termaktub dengan undang2 akhirat lagi baik tuan… πŸ™‚

            Reply
  • Apa yang saya belajar dari kesilapan orang dan pengalaman saya sendiri yang boleh kongsi;

    1. Biasakan diri tepikan duit untuk menyimpan. Simpanan ni mungkin 10% sahaja daripada pendapatan kita. Jadikan amalan. Secara bulanan boleh masuk dalam TH atau ASB, tapi ingat jangan sesekali labur ASB guna loan.
    2. ASB pun hukumnya harus. Jawatankuasa Fatwa pun dah cakap ia harus. Memandangkan pejabat mufti adalah autoriti di negara kita, kita pegang je la hukum harus ni. Jangan nak pandai2 nak bagi hukum ikut kepala kita.
    3. Pelabur-pelabur hebat semuanya guna duit sendiri untuk melabur. Berlainan pinjaman yang digunakan untuk tujuan berniaga. Ingat ya, pelaburan dengan perniagaan 2 benda yang berbeza.
    4. Kalau kita buat loan ASB tu kan dah terikat komitmen setiap bulan. Jika simpanan sendiri, kita boleh sahaja skip simpanan jika perlu contohnya waktu anak nak naik sekolah, waktu nak renew insuran kereta, nak betul kereta yang rosak tiba2.
    5. Satu lagi ramai yang tak faham, bila buat loan ASB ianya dalam bentuk sijil. RM20k, RM40k semuanya dalam sijil sahaja. Dalam buku pelaburan pun takde. Sijil ni pula bank yang pegang. Maknanya RM20k ke RM40k ke kita tak boleh sentuh, tak boleh nak cairkan, berbanding simpanan sendiri dalam ASB walaupun RM4000 masih boleh keluar jika diperlukan.
    6. Tahukah kita jika buat pinjaman ASB RM40k, jumlah yang dibayar selepas 20 tahun adalah hampir RM77k!! Satu jumlah yang besar jika ianya merupakan simpanan dan bukannya loan.

    Reply
    • Terima kasih tuan safari atas pencerahan & pandangan peribadi tuan. Kami disini amat hargai dan hormati pandangan tersebut.

      Sekurang2 nya ada juga input2 penting yang boleh digunakan jika ingin membuat simpanan ASB dimasa hadapan.

      Kalo nak tggu depan banker citer, nak TERMINATE loan pon mcm2 soalan dier tanya… πŸ˜€

      Terima kasih!
      Admin HQ recently posted…Wordless Wednesday Pilihan 05 Jan 2016My Profile

      Reply
    • tuan masih belum memahami konsep pelaburan asb..
      tolong banyak membaca dan mengkaji lg..
      simpan sendiri vs pelaburan asb..
      mana lg untung..

      Reply
      • Betul tu ren. Sebenanrya dorang ni ckp je pungpang pungpang tapi bukan ada ilmu pun….simpanan ASB pun takde. Aku yg dah melabur 30tahun ni skrng senyum je. Dah bersara dah pun…duit dlm ASB1 je ada dlm RM1.7juta…campur dgn duit dlm ASB2 (duit keluar EPF), tiap2 tahun guna dividen je pun makan tak habis. Org yg melabur lama dlm ASB ni dia tak pandang sgt bonus tu, dia lebih pentingkan dividen yg dia akan dpt yg dicompounded, yg dia boleh gunakan selepas bersara. Org melayu memang susah nak kaya walaupun peluang depan mata sebab lebih fikirkan perkara negatif. Cuba bagi bukak ASB ni kat orang Cina, gerenti depa pegi pinjam merata bank kalau takde duit supaya akaun depa maximum atas nama sendiri+anak2+cucu cicit kalau ada.

        Reply
  • assalammualaikum.. nak tya.. sy tahun lepas first time join asb.. kira bonus sy masa g cek baru ni rm30 . sy buat loan rm60k. mmg byk tu ke bonus yg dyorg selalu bagi..

    Reply
  • wah …saya mau ikutan juga ni ,,…nampaknya seru ni
    Oyong Ilham recently posted…Perjalanan Terberat Itu Adalah ke Mesjid, Benarkah ??? –My Profile

    Reply
  • Hello, semua orang, sila, saya cepat ingin menggunakan media ini untuk berkongsi kesaksian saya bagaimana Tuhan mengarahkan saya kepada pemberi pinjaman kredit yang benar-benar mengubah hidup saya kemiskinan dengan seorang wanita kaya dan kini saya mempunyai kehidupan yang sihat tanpa tekanan dan kewangan kesukaran,

    Β Selepas berbulan-bulan cuba untuk mendapatkan pinjaman di internet dan saya telah ditipu sebanyak 400 juta saya menjadi begitu terdesak dalam mendapatkan pinjaman daripada pemberi pinjaman dalam talian adalah legit dalam kredit dan tidak akan meningkatkan kesakitan saya, jadi saya memutuskan untuk beralih kepada rakan saya untuk mendapatkan nasihat tentang bagaimana untuk mendapatkan pinjaman dalam talian, kita bercakap mengenainya dan kesimpulan kami memberitahukan kepadanya tentang seorang wanita yang bernama Puan Theresa yang telah banyak membantu saya dalam hal ini.

    Β Saya memohon untuk jumlah pinjaman (800 juta) dengan kadar faedah yang rendah sebanyak 2%, jadi pinjaman yang diluluskan dengan mudah tanpa tekanan dan semua persiapan dibuat pada pindahan kredit, disebabkan oleh hakikat bahawa ia tidak memerlukan cagaran untuk pemindahan pinjaman, saya hanya diberitahu untuk mendapatkan sijil perjanjian lesen daripada mereka untuk memindahkan kredit saya dan dalam masa kurang daripada dua jam wang pinjaman itu telah didepositkan ke dalam akaun bank saya.

    Saya fikir ia adalah jenaka sehingga saya menerima panggilan daripada bank saya bahawa akaun saya telah dikreditkan dengan jumlah 800 juta. Saya amat gembira kerana akhirnya Tuhan menjawab doa saya dengan pesanan pemberi pinjaman saya dengan kredit sebenar saya, yang boleh memberikan keinginan hati saya.

    Reply
    • Syabas dan tahniah martini kerana berjaya keluar dari masalah kewangan ini.

      Tuhan amat menyayangi mereka yang sabar dan redha dengan ujian-NYA ini.

      Semoga perjalanan hidup anda akan lebih baik lagi di masa-masa akan datang… πŸ™‚

      Reply
  • Apakah Anda mencari pinjaman bisnis, pinjaman pribadi, pinjaman rumah, mobil
    Mahasiswa pinjaman konsolidasi utang pinjaman, pinjaman tanpa jaminan, risiko
    Modal dan dll .. Atau ditolak pinjaman bank atau bank
    Untuk satu atau lebih alasan. Anda berada di tempat yang tepat
    Solusi pinjaman! Saya seorang pemberi pinjaman swasta yang meminjamkan
    Bisnis dan individu pada tingkat bunga rendah dan harga terjangkau
    2%.

    terima kasih
    Ibu Stacy

    Reply
  • Adakah anda sedang mencari pinjaman perniagaan, pinjaman peribadi, pinjaman rumah, pinjaman kereta, pinjaman pelajar, pinjaman penyatuan hutang, pinjaman tanpa cagaran, modal teroka, dan lain-lain. Atau anda menolak pinjaman oleh bank atau institusi kewangan untuk satu atau lebih sebab. Anda telah datang ke tempat yang betul untuk pinjaman anda! Kami adalah sebuah syarikat yang mempunyai semua kualiti yang anda perlukan untuk mendapatkan pinjaman tanpa tekanan. Kami memberi pinjaman kepada syarikat-syarikat dan individu pada kadar faedah yang rendah dan berpatutan 2%.

    Reply
  • Hello,
    Ini adalah untuk memaklumkan kepada orang ramai bahawa Encik Kresimir previc, pemberi pinjaman pinjaman peribadi mempunyai membuka peluang kewangan untuk semua orang yang memerlukan apa-apa bantuan kewangan. Kami memberi pinjaman pada kadar 2% kadar faedah kepada individu, syarikat dan syarikat-syarikat di bawah terma dan syarat yang jelas dan mudah difahami.

    Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Jom Buat Duit Online Dari RM100-1000 Sebulan Disini Dari Ranking Google!