Selamat Datang Ke #1 Hab Perniagaan Internet Malaysia! – Blog Dwi Bahasa Melayu & English

:: Jom Belajar Buat Duit Online Tanpa Modal Yang Mudah Dari Tim PerniagaanInternetHQ.Com! ::

#Review Mee Bandung Muar – Resipi Sedap Abu Bakar Hanipah Sejak 1930

mee bandung muar, mee bandung muar paling sedap, mee bandung abu bakar hanipah

Hari ini hari cuti – 1 Mei 2015 – Cuti Hari Buruh.

Hari istirehat para pekerja seluruh Malaysia.

Biasanya hari-hari cuti sebegini saya akan mengambil peluang untuk berehat bersama keluarga.

Plan saya hari ini nak bawa anak-anak ke rumah granpa & granny anak-anak saya.

Setibanya di sana, emak saya cuit2 bahu saya..

Abang ( panggilan utk saya ), mak hari ni terasa nak makan mee bandung muar laa..boleh kamu belikan tak?

Saya tanpa banyak soal menjawab…

Ehh..boleh sangat2…mak nak mee bandung muar paling sedap kan? Ada 2 kedai yang orang tahu…mak nak yang mana satu?

Mak saya pon terus menjawab…

Mee Bandung Muar Sedap – Resipi Warisan Keluarga Abu Bakar Hanipah Sejak Tahun 1930

Apa Kata Mereka Mengenai REVIEW Ini? # Review Mee Bandung Muar Paling Sedap dari PerniagaanInternetHQ.com
Mee Bandung Muar
5.0
Mee Bandung Muar - Resipi Sedap Abu Bakar Hanipah Sejak 1930
Info & Fakta Yang Jelas
ratelima
Hasil & Testimonial Sebenar
ratelima
Sesuai Untuk Semua Golongan
rateempatkoma

Ramai yang bertanya kepada saya ( maklum aa org muor kan..)

Nak mee bandung muar paling sedap kat mana ya?

Jom pekena mee bandung muar yang sedap yang mana resipi turun temurun sejak 1930an lagi iaitu mee bandung muar Abu Bakar Hanipah, Jalan Abdullah Muar.

Mee bandung muar yang turut menjadi pilihan bekas Presiden Singapura, S R Nathan dan tukang masak terkenal, Chef Wan.

Datang Muo, Jangan Lupa Singgah di Mee Bandung Muar Paling Sedap - Abu Bakar Hanipah ya!

Mak nak kamu beli yang dekat jalan abdullah tue. kedainya nama Abu Bakar Hanipah!

Tanpa banyak soal, setelah anak-anak saya berada di rumah granpa & granny mereka, kereta saya terus meluncur laju ke bandar Muar Bandar Diraja.

Info Menarik MengenaiΒ  Mee Bandung Muar :

jobdirumah, jobdirumah review, jobdirumah 2015, jobdirumah penipu, jobdirumah scam - Mee Bandung Muar

Bagi korang yang nak pekenaΒ  sendiri mee bandung muar yang paling sedap ini, korang bleh rujuk peta lokasi yang saya sediakan ini. Key utama untuk ke lokasi kedai adalah korang hanya cari – Jalan Abdullah.

Bro, saya dah jumpa jalan, kedainya yang mana satu pulak?

Pasti ada yang bertanya sebegitu kan. Kedai mee bandung muar ni adalah yang :

Ada signboard besar gedabak tue utk mudahkan korang cari kedai mee bandung ini. Kedai Mee Bandung Abu Bakar Hanifah dibuka setiap hari dari jam 7 pagi hingga 5 petang. Peak hour kedai mee bandung nie biasanya hujung minggu dan cuti umum macam hari ni. So kalo korang nak datang cari timing yang cantik untuk elakkan kesesakan menunggu di kedai mee bandung nie.

Bro, biasanya tukang masak owner sendiri atau anak buah masak? Tak asli aa kalo bukan owner yang masak!

Hoho! InshaALLAH kalo timing korang datang cantik memang biasanya owner sendiri – en abu bakar hanipah sendiri yang masak. Korang bleh mintak aa tambah kuah lebih ker..mee lebih ker…perencah udang lebih ker…asalkan semua bayar LEBIH aa.. πŸ˜€

Korang tengok sendiri kuah tue? tak meliur anak tekak korang nak merasa mee bandung muar asli yang paling sedap nie? Bagi yang tak berkesempatan untuk datang rasa dekat kedai mee bandung ini, En Abu Bakar Hanipah juga ada mengeluarkan produk perencah Mee Bandung hasil bimbingan FAMA sejak 2006.

Bro, apa bukti yang betul2 cakap mee bandung muar hasil tangan abu bakar hanipah nie paling sedap di Muar ataupun di Malaysia nie? Cakap kosong bukti takde tak syok aa bro!

Hoho! Saya orang muar, takkan nak sembang kosong jek kan…Nak tahu sedap atau tidak anak tekak korang kena rasa sendiri laa.. πŸ™‚ Ramai sebenarnya orang dah bercakap pasal mee bandung hasil tangan en abu bakar hanipah nie termasuklah :

Ex-MB Johor pon dah rasa, Ex Mufti Johor pon dah rasa, abang polis pon dah rasa, Timbalan Perdana Menteri Malaysia yang sekarang ni pon dah maiii rasa mee bandung muar sedap ni. Amcam? saya sembang kosong ke pasal mee bandung nie? hoho!

Lagi info yang saya tahu pasal mee bandung muar nie adalah :

“Setiap hari, saya memperuntukkan 30 hingga 40 kilogram mi kuning mentah untuk digunakan dalam masakan dan kuantiti ini akan meningkat pada musim cuti perayaan atau cuti persekolahan”, katanya – Info dari KOSMO!.

Untuk pengetahuan korang juga, En Abu Bakar Hanipah juga ada buka cawangan lain untuk menampung kehendak pelanggannya. Lokasi lain mee bandung muar beliau adalah :

Kepada mereka yang datang muar, jangan lupa singgah ya dekat kedai mee bandung muar – abu bakar hanipah resipi turun temurun warisan keluarga sejak 1930 lagi. Tak sedap aa kalo takde gambar mee bandung kan…

Credit Imej : KOSMO!

Ok abang! Siap mee bandung muar yang awak pesan bungkus nie. Semua sekali kira special punya harga kat awak…RM XX dan laa…

Saya pon terus menjawab..

Ehhh betul ker nie…jangan macam tue…awak berniaga…tak boleh2 saya kena bayar full price punya k! Nah ambil duitnya RM XX. Terima kasih pakcik abu!

Sesekali datang muar dah pekena mee bandung, elok juga rasanya sambil2 tue cuci2 mata dekat tempat2 menarik yang terdapat di muar bandar diraja nie…Nak datang lagi tak tau bila kan… πŸ™‚ Tempat2 stay pon banyak yang murah untuk korang riki2 dan booking online siap2…Bukan per dah sampai terus leypak2 jek.. πŸ™‚



Booking.com

Kereta buruk saya meluncur laju nak balik rumah emak ayah makan bersama mee bandung muar sedap ni! Korang nak? Try ler sendiri kenikmatan mee bandung muar paling sedap hasil tangan Abu Bakar Hanipah ni. Dah rasa sekali pasti nak datang berkali-kali punya lah! Tak percaya lagi? Korang tanya aa sendiri sepupu/ ketua kampung/ JKKK/ atau sapa2 saja orang muor heh!

Sudah pasti sukar untuk En Abu Bakar Hanipah mengekalkan momentum perniagaan beliau yang lebih setengah abad ini. Namun berkat usaha tanpa jemu beliau, kini beliau boleh berbangga dengan kejayaan membina empayar makanan tradisi orang muar iaitu – Mee Bandung Sedap Lagi Original hasil tangan beliau sendiri!

Mee Bandung Muar – Original Recipe From Abu Bakar Hanipah Since 1930an


Mee Bandung Muar

Apa Kata Mereka Mengenai REVIEW Ini? # Review Mee Bandung Muar Paling Sedap dari PerniagaanInternetHQ.com
Apa Kata Mereka Mengenai REVIEW Ini? - Mee Bandung Muar
5.0
Mee Bandung Muar - Resipi Sedap Abu Bakar Hanipah Sejak 1930
Info & Fakta Yang Jelas
ratelima
Hasil & Testimonial Sebenar
ratelima
Sesuai Untuk Semua Golongan
rateempatkoma

Ramai yang bertanya kepada saya ( maklum aa org muor kan..)

Nak mee bandung muar paling sedap kat mana ya?

Jom pekena mee bandung muar yang sedap yang mana resipi turun temurun sejak 1930an lagi iaitu mee bandung muar Abu Bakar Hanipah, Jalan Abdullah Muar.

Mee bandung muar yang turut menjadi pilihan bekas Presiden Singapura, S R Nathan dan tukang masak terkenal, Chef Wan.

Datang Muo, Jangan Lupa Singgah di Mee Bandung Muar Paling Sedap - Abu Bakar Hanipah ya!

Adios semua!

Mee Bandung Muar

(Visited 16,187 times, 2 visits today)

About the author: Seorang Blogger separuh masa yang menetap di Muar, Johor. Blog ini membicarakan hal yang berkaitan dengan Perniagaan Internet untuk memberikan inspirasi kepada orang ramai untuk mendapatkan maklumat yang berkaitan dengan karier penulis secara percuma!

Iklan Premium

Sumbangan Anda

Sumbangan ikhlas anda amat bermakna kepada kami. Melalui sumbangan ini pastinya dapat membantu kami untuk terus menulis di blog ini. Terima kasih.

21 comments… add one
  • nampak menarik mee bandung tu.. terbaek
    zool recently posted…Pencapaian April dan Sasaran Mei 2015My Profile

    Reply
  • nih selalu jugak pergi sini… ada banyak tempat… yang terbaik.. adalah…. jeng jeng..
    zik recently posted…Keputusan terkini liga super 02.5.2015My Profile

    Reply
    • Ya memang banyak tempat. Yang terbaik tuan biasa makan dimana ya…kongsi2 aa port makan mee bandung tue.. πŸ˜€
      Admin HQ recently posted…#Review Alamak Dapat Notis Bekalan Dari SAJ Kena Hantar Dobi La NieMy Profile

      Reply
    • rasanya kat depan sekolah sains muar. mee bandung central. kedai tu old school. warna dia mmg lain garang lagi dr kedai lg satu kat dengan kubur or kedai hanipah yg pucat sikit. kalau akula rasa central tu paling ok.

      Reply
  • Mee bandung kat Muar yg saya tau popular selain Pak Bakar ni ialah warung Central, warung Sahak dan Abang Sayang (kat bas stand)

    Reply
    • warung central tu fuad bandung, arwah pak hussen punya. fuad anak dia. warung legend tu..zaman pak hussen bukak lagu 60an..sultan pun nk dtg makan situ..bkn calang2.

      Reply
  • Antara lokasi2 popular mee bandung di muar tue bro. Mungkin kena wat liputan gak nie tempat2 popular tue.. πŸ™‚

    Reply
  • mesti sedap ni.

    belanja gua 2,3 peket wehh..
    titan recently posted…Homestay Murah di Dungun.My Profile

    Reply
    • beli pakai paket ngan makan kat kedai oleh tukang masak lain rasanya bro…2 3 paket rasa tak sepekat kuah dalam periuk yang di kacau oleh en abu bakar hanipah tue bro… πŸ˜€

      Tapi nak pekena mee bandung tue takleh ngan cendol aa… πŸ™‚
      Admin HQ recently posted…#Review Sedap Laa Burger Bakar Ni Anak Pon Suka Bini Jek Merana!My Profile

      Reply
      • mkn tu minum air bandung soda..baru real muor..apa daa

        Reply
  • Kalo kat tgh bandar biasa org luor leh dtg..tp org muor pun biasa select mee bandung central arwah pak hussen kat tg agas..pnh masuk tv dgn maria tunku sabri kot, lg sultan pnh makan situ..lg gempak..cuma org luor xberapa tau lokasi, kalo tanya sblum masuk bandar, org tempatan prefer pak hussen pnya..bkn yg sebaris kubur atau tgh bandor.. hahaha

    Reply
  • nampak sedap betul kuah mee bandung tu…fevret cik tom juga mee bandung ni..cuma tak pernah makan lagi la mee bandung muar..maybe boleh pekena sekali bila ke sana..
    cik tom recently posted…Download PERCUMA Soalan Pegawai Tadbir Diplomatik M41My Profile

    Reply
  • Wow nampak sedap dan saya rasa pasti sedap kalau ada orang yang belanja kan? tapi hakikatnya takda yang nak belanja huhu

    Reply
  • Tempat kotor.kebersihan B. Air dibancuh org cina. Bg plak burung mkn dpn kedai. Xsilap ada jual satay kt situ pun xsedap terlalu manis. Mee bandung manis.xkena dgn tekak.Pelik btl bile org ckp sedapp sgt rasa tekena dtg jaoh2 tapi dapat hasil yg hampeh. Serik la nak pegi lagi.

    Reply
    • Maaf puan noramelia! Mehh saya kongsi sket fakta setakat yg saya tahu tentang tempat pak bakar mee bandung tue :

      1) Tempat tue antara kedai makan awal pak bakar mula berniaga mee bandung.
      2) Ada rasanya helper dari orang melayu yang buat air gak ( pada masa saya datang tue aaa… πŸ™‚ ) Saya pon ambil kira perkara ini.
      3) Satay terlalu manis? Mungkin kuah kacang tue kot yang manis. Tapi saya akui yg satay situ agak kecil2 gak skrg nie…
      4) Mee bandung manis? Wahhh yg ini saya pelik sket sebab ramai cakap mee bandung sana memang pedas ala2 selera org muor aa… πŸ™‚

      Tapi pengalaman tak best macam nie buatkan kita hilang selera juga. Harap2 di masa hadapan mereka akan perbaiki k!

      p/s: Biasa turun muar tak pekena asam pedas ker? πŸ˜€

      Reply
    • Salah kedai kot

      Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Jom Belajar Ranking GOOGLE Untuk Buat Duit Online RM100 Setiap Bulan Disini!